Morley College

Classroom Refurbishment & Studio Refurb at Morley College

Morley College regularly have challenging and diverse summer refurbishment programs. A main scheme such as the refurbishment and enlargement of a textiles / fashion studio involved the expansion of student facilities to cope with popular courses. The scheme included the maximisation of storage space, large cutting and layout surfaces and individual machining desks. The layout included group areas for tutoring, ironing/finishing areas and an overlocker. The college refurb works took place during the summer and involved a full strip-out and refurbishment including flooring, lighting, decorations, power and furniture installation. As the lead college refurbishment contractors Fusion Classroom Design took full responsibility from design through to completion for a unified, coordinated, refurb project.

Refurbishment of an existing dance studio has enhanced the space by installing a sprung dance floor, added areas suitable for barre practice, and provided a yoga tutors platform. The lighting was upgraded to add a more even, balanced, coverage with controls to set the lighting scene. Integrated AV controls are included for connection to projectors and an audio system. Access to the studio was dramatically improved with a ramped wheelchair access route.

The most recent project involved classroom refurbishment in several buildings. An upgrade to classroom seating numbers was achieved through the use of a new furniture format. Rounded tables have allowed an upgrade of 15% to the student numbers, allowing Morley to add more students as course demand dictates, adding flexibility to timetabling. The refurb works took place to a demanding Christmas schedule for the start of the new term.

A summer refurb program included two art studio classrooms that were partially refurbished. Our role as the college refurbishment contractors meant that all elements of the project were delivered through a single point of contact and project management. Lighting was upgraded, clean-up and changing facilities improved, and a general redecoration and tidy-up without overly sanitizing the rooms to loose the 'garret' feel of the spaces. Improvements to furniture in a number of areas included new meeting furniture for the Principal and stacking chairs for the main college hall.

Space planning for the new classroom layout defined a two-stage upgrade. An initial layout with the 15% student seating uplift also has a phase II plan for a further increase in capacity. This can be implemented either as a temporary measure or on a permanent basis.

Back to Case Studies


Get a Quote Request a Quote

Request A Quote

We aim to call you back within 4-6 Hours to help you with your quote